torsdag 23 oktober 2008

Vatnajökull

Torsdagen startade med en mycket stadig frukost för att sedan fortsätta vår bilfärd mot Vatnajökull, vi hade ca 10-15 mil kvar att köra men det gick ganska bra. Landskapet är väldigt underligt...bara svart lavagrus som sträcker sig mil efter mil. Väl framme vid vårt första stopp så fick vi en liten tråkig nyhet, leden upp på glaciären var stängd för säsongen.... man kan gå upp på egen risk men vädret skiftar var 20:e minut så vi valde att inte utmana ödet. Vi läste lite i vår bok om Island och fick då upp ögonen om en liten sjö inte långt från vatnajökull som det flöt omkrig isberg i, vi tog bilen och gav oss iväg de ca 8 milen till sjön och det var värt varenda mil!! Det går inte att beskriva hur vacker det var, glaciären kalvar i sjön och så flyter isbergen omkring där tilld de genom en kanal ger sig ut i atlanten.
Isbergen hade helt fantastiska former och färger och runt omkring isbergen så simmade det sälar!
Dagarna går fort och det var nu dax att vända om mot Reykjavik igen, på vägen stannade vi vid ett vattenfall som var helt underbart, vi gick upp till toppen, ca 200 trappsteg, oj oj vad det var tungt att gå uppför men vilken utsikt.
Det var en resa på ca 42 mil att åka hem och mitt ute i ingenstans så fick vi fortförningsböter så nu har Peter sett insidan på en Isländsk polisbil, de var trevliga och gav rabatt om man betalade på plats.....

Väl hemma på hotellet igen så var det skönt att få av sig alla kläder, ta en varm dusch och sova!!!

Inga kommentarer: